מאת עו”ד יעקב אנוך, שותף בכיר, Head of M&A, פירון משרד עורכי דין
עו”ד איתן צפריר, שותף רגולציה, פירון משרד עורכי דין; ראש ועדת האסדרה, לשכת עורכי הדין
מאז התפרצה הבינה המלאכותית (AI) בסערה לחיינו היא מכתיבה שינויים בכל תחומי החיים.
הבינה המלאכותית, ככלי עצמאי שמקבל החלטות ומבצע פעולות ללא התערבות אנושית ישירה, מעלה שאלות מורכבות לגבי הנשיאה באחריות במקרה של נזק או פגיעה.
רק לשם הדיון ניתן לתהות לגבי האחריות במצב שבו מערכת בינה מלאכותית מייצרת תוכן שעלול להיחשב כלשון הרע. מי אחראי? מפתח המערכת? מי שכתב את הפרומפט שבעקבותיו נוצר התוכן הפוגעני? מי שהיה אחראי על אימון המערכת? מי שיצר את התוכן שעליו התאמנה המערכת?
בהחלט ייתכן, שבעתיד הלא רחוק, תקבענה נורמות משפטיות חדשות אשר תגדרנה את חלוקת האחריות בין הגורמים השונים (אנו עדים, כמובן, לתחילת חקיקה בהקשר הבינה המלאכותית באופן כללי, כגון ה AI ACT האירופי). ייתכן שנורמות כאלה תתמקדנה בפתרונות ראייתיים באופיים כגון קביעת חזקות ראייתיות, בין חלוטות ובין ניתנות לסתירה וייתכן שתקבענה כללים ישירים בקשר עם הטלת האחריות. ייתכן שתוגדרנה עוולות חדשות. סביר, שמושגי יסוד בהקשר זה, כגון "כוונה", "פרסום" ו"תום לב" יחייבו בחינה מחודשת.
שאלות של הטלת אחריות בהקשר של שימוש בבינה מלאכותית הן רבות ותעלינה באינספור הקשרים –באגים בתכנה שפותחה באמצעות בינה מלאכותית, רשלנות רפואית ביחס לטיפול שניתן בהסתמך על בינה מלאכותית, תאונות דרכים במעורבות מכוניות אוטומטיות, הטייה גזענית של מערכות מבוססת בינה מלאכותית, שימוש בבינה מלאכותית שעולה כדי פגיעה בפרטיות או הפרה של הזכות להישכח, ועוד ועוד.
כך או כך, כיום, נורמות חדשות כאלה אינן בנמצא. לפיכך, ומכיוון שבתי משפט מחוייבים להכריע בסכסוכים המובאים בפניהם, הרי שיהיה על בתי המשפט להכריע בסכסוכים כאלה על פי הדין הקיים ועקרונותיו. בהקשרים שהם תחול כבר רגולציה ראשונית צפוי להיעשות שימוש בכלים שהיא תכתיב כגון שקיפות האלגוריתם או בחינת עמידה בכללים שיקבעו בקשר עם תהליך האימון תוך יישום עקרונות מוכרים של המשפט המסורתי כגון רשלנות, קשר סיבתי, צפיות, כוונה מסתבר ועוד.
מטבע הדברים, החלת הדין הקיים ופרשנות עקרונותיו בארץ לא זרועה שכזו, תביא להגברת אי הוודאות המשפטית, וזוהי סיבה המחייבת, כשלעצמה, קביעת נורמות חדשות המותאמות לעולם החדש המתפתח במהירות, באופן שיגביר את יעילות הדיון המשפטי ואת הוודאות של תוצאותיו.
מוזמנות ומוזמנים להירשם לכנס חוק, חדשנות ו-AI כיצד בינה מלאכותית משנה את פני המשפט שיתקיים ב-4.12 באוניברסיטת רייכמן.
להרשמה לחצו כאן