הקדמת תשלומים לחייב בהליך חדלות פרעון – הפסיקה החדשה מונעת סיום מוקדם של הליך.

מאת: עו"ד ניקול כספי שמשרדה מייצג חייבים בהליך חדלות פרעון

הפסיקה החדשה בעניין הקדמת תשלומים ליחיד וקיצור זמן השהות בהליך חדלות פירעון בוחנת בציציות את הסיבות והנסיבות להקדמת תשלומים ואישורים לכך ניתנים במשורה ובמקרים נדירים בלבד.

פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 לא הגבילה את החייבים בזכות שלהם לנסות ולסיים את ההליך לפני הזמן על ידי תשלום כל הסכום שנקבע בתוכנית הפירעון.

בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 בסיף 170 (א) נקבע כך:

"בית המשפט רשאי, לאחר ששקל את עמדת הנאמן והממונה בעניין, לשנות את הצו לשיקום כלכלי, אם השתנו הנסיבות או התגלו עובדות חדשות, ובכלל זה רשאי הוא –

(1)  לקצר את תקופת התשלומים אם מצא כי מתקיימות לגבי היחיד נסיבות אישיות מיוחדות…"

בשנתיים האחרונות אנו רואים מגמה שהולכת ומקשיחה את עמדת בתי המשפט בקבעה כי אין להקדים תשלומים ואין לקצר את זמן השהות של יחיד בהליך של חדלות פרעון. החלטה זו, אשר ניתנת לאחר דיון ובחינה מדוקדקת של השפעות ההליך על החייבים והנושים כאחד, מסמנת שינוי מהותי במדיניות המשפטית הנהוגה בתחום חדלות הפרעון, שכן בשנים הראשונות להליך אושרו הקדמות של תשלומים וסיום הליך כשטובת הנושים לא פחות מאשר טובת החייבים עמדה לנגד עינם .

הסוגיה נסובה בעיקר סביב השיקול האם להקל על חייבים בהליך של חדלות פרעון באמצעות הקדמת תשלומים וקיצור משך הזמן בו הם מצויים בהליך, כשהנימוקים המרכזיים להחלטה זו כוללים את הצורך להבטיח את זכויות הנושים ואת יציבות המערכת הפיננסית, מול הרצון להקל על חייבים ולהעניק להם הזדמנות להשתקם כלכלית במהירות האפשרית.

הצורך בהגנה על הנושים נובע מהחשש כי הקדמת תשלומים עלולה להוביל לאי עמידה בהסדרי החובות ולהגברת החובות הכלליים במשק, הפסיקה מדגישה את החשיבות בשמירה על איזון עדין בין ההגנה על הנושים לבין סיוע לחייבים. דובר על הקלות הבלתי נסבלת של החייבים תוך פרק זמן של שנה עד שנה וחצי לקבל את ההפטר המיוחל ולצאת לדרך נטולת חובות. "גן עדן לחייבים" קראו לזה בחדרי חדרים. בנוסף, קיצור זמן השהות בהליך עלול לגרום לכך שחייבים יחזרו למעגל החובות מבלי שהצליחו להשתקם כלכלית באופן מלא.

עם זאת, ישנם גם קולות המתנגדים לפסיקה החדשה ומדגישים את הפגיעות האפשריות בחייבים. מתנגדי ההחלטה טוענים כי שהות ממושכת בהליך חדלות פרעון עלולה להכביד על חייבים שנמצאים במצב כלכלי קשה ולמנוע מהם להשתקם במהירות. תקופה ארוכה בהליך עשויה להוביל ללחץ נפשי נוסף ולהגברת תחושת חוסר האונים בקרב החייבים, לפגוע במוטיבציה של חייבים להשתקם והמחשבה שאין אפשרות להקדים תשלומים, יכולה לאייש ולהפחית באמון שלהם להשתקם.

חייבים שנמצאים בהליך חדלות פרעון לרוב מתקשים למצוא משכיר שיסכים להשכיר להם דירה ללא שיקים, למצוא עבודה חדשה או לשמור על מקומות עבודה קיימים. תקופה ארוכה יותר בהליך עלולה לפגוע בסיכויים שלהם להשתלב מחדש בשוק העבודה ולהתפרנס בכבוד.

הקדמת תשלומים וקיצור זמן השהות בהליך יכולים לספק לחייבים דרך מהירה יותר לצאת ממעגל החובות ולהתחיל חיים חדשים.

מאידך, גם לנושים יכולה להיות זו ההקדמה לברכה כשיקבלו את הכסף מהר יחסית ולא יצטרכו לחכות שנים רבות, במיוחד כשמדובר ברוב מכריע של נושים מוסדיים – בנקים, כרטיסי אשראי, עיריות ועוד – חברות שאין להם עניין אישי או רצון לנקום ולאמלל את היחיד אלא עניינית מעדיפים לקבל את כספם במהרה. לעניין זה לרוב גם לא נראה את בא כח הבנק מגיע לדיונים של שיקום כלכלי של יחיד כדי להתנגד למתן הפטר או לפריסה כזאת או אחרת של הסכום, ולא נראה התנגדות מאותם נושים להקדמת תשלומים וסיום הליך של החייבים.

מאידך, הדבר שיכול להיות לרועץ לנאמן שיאשר הקדמת תשלומים לחייב הוא במקרים שלחייבים יש קרנות השתלמות או מוצרים פנסיונים לא מוגנים המוקנים לקופה והקדמת תשלומים עלול לאלץ את הנאמן לפרוע מיידית את הקופות הלא מוגנות כדי לאפשר לחייב לסיים את ההליך, ואילולא היה מקדים תשלומים יכלו להתאסף בקופות הלא מוגנות כספים נוספים ולכל הפחות ריביות שהיו מגדילים את קופת הנשייה.

לסיכום, כדי להתמודד עם דילמה אם לאפשר הקדמת תשלומים לחייבים בהליך של חדלות פרעון השיקולים של בתי המשפט נעים בין הרצון להטיב עם החייב, לאפשר לו להשתקם, לתת לו תקווה והתרוממות כלכלית מהירה יותר ומאידך לאפשר גם לנושים לקבל את כספם מהר יותר כדי שיוכלו אולי למנף כספים אלה, ולשם כך לקצר לחייבים את זמן ההליך,  לבין הדרישה להשאיר את החייבים זמן ארוך בהליך הן כצעד מרתיע והן כזמן שיקום מספיק ארוך כדי לעמוד על הרגליים תחת פיקוח והשגחה של בעלי תפקיד מנוסים.

הפסיקה החדשה בנושא חדלות פרעון היא צעד משמעותי לקראת יצירת מערכת משפטית מאוזנת והוגנת יותר. עם זאת, יהיה צורך במעקב מתמשך אחר יישום ההחלטה והערכת ההשלכות שלה על כלל הצדדים המעורבים. הזמן יראה אם המדיניות החדשה תצליח להשיג את מטרותיה ולתרום לשיקום כלכלי של חייבים תוך שמירה על יציבות המערכת הפיננסית.

התחברות למערכת
מס׳ רשיון לא תואם
האתר החדש של ועד מחוז תל אביב כבר כאן! אם אתם נתקלים בבעיה במהלך הגלישה, אנא צרו קשר במייל support@talpress.co.il