התניית שכר טרחה בתוצאות בקשה להחזר הוצאות בעקבות זיכוי נאשם בפלילים
עובדות המקרה:
עורך הדין הפונה ייצג נאשם שזוכה מאשמה בהליך פלילי ועתה מעוניין להגיש בקשה להחזר הוצאות ההגנה לפי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, כאשר גובה שכר הטרחה בגין הגשת הבקשה וטיפול בה ייגזר מסכום הפיצוי שייפסק (אם בכלל).
עורך הדין הפונה מבקש לדעת אם התניית תשלום שכר הטרחה בתוצאות ההליך אפשרית בהתאם לחוק ולכללי האתיקה.
עמדת ועדת האתיקה:
סעיף 84(א) לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 אוסר על עורך דין להתנות את תשלום שכר טרחתו בגין ייצוג במשפט פלילי בתוצאות אותו משפט.
ועדת האתיקה הארצית הביעה עמדתה עוד בשנת 2002 כי יש לפרש את סעיף 84(א) לחוק הלשכה על פי תכליתו והגיונו באופן שיחול על כל שלבי המשפט הפלילי (ביטאון "אתיקה מקצועית" 1 – איסור קבלת שכ"ט התלוי בתוצאות המשפט בהליך פלילי לרבות בהליכי חקירה ומעצר).
עם זאת, ברבות השנים נקבע כי כאשר מדובר בהליך לוואי בעל גוון מנהלי, כדוגמת טיפול בהסרת צו מעצר בינלאומי של האינטרפול, אין מניעה לגבות את שכר הטרחה על בסיס הצלחה (ביטאון "אתיקה מקצועית" 61 – שכר טרחה: ניתן להתנותו בתוצאות הליך להסרת צו מעצר בינלאומי).
בהתחשב במהות ההליך לפי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, שהנו תוצר נלווה של תוצאות ההליך הפלילי ולא חלק בלתי נפרד הימנו, ובדומה לתביעת נזיקין שלגביה אין מחלוקת כי ניתן להתנות שכר טרחה בתוצאות – מצאה ועדת האתיקה כי מבחינה תכליתית אין מקום להרחיב את האיסור הקבוע בסעיף 84(א) לחוק הלשכה גם על הליכי בקשה להחזר הוצאות הגנה בעקבות זיכוי נאשם בפלילים.
לפיכך, ועדת האתיקה קבעה כי אין מניעה ששכר טרחתו של הסנגור בגין ייצוג בהליך לפי סעיף 80 לחוק העונשין ייגזר באחוזים מסכום הפיצוי שייפסק.